Hoe wordt een Michelinster bepaald

Michelinster word al sinds 1926 gegeven aan de beste restaurants. Het begon eigenlijk al in 1900 toen de bandenmerk een gids voor mensen maakte die veel onderweg waren. Met deze gids kon de mobiliteit worden bevorderd en ook de slijtage van de banden. Ze hadden toen de ster indeling als volgt bepaald: een ster betekende dat je er veilig kon eten, twee sterren dat je er moet eten als je er toevallig langs rijdt en drie sterren dat het de moeite was om 30 kilometer ervoor te rijden. Door de jaren heen zijn de eisen helemaal veranderd.

menukaart place-add

Hoe komt een restaurant aan een ster

Het begint eigenlijk al met het aandacht trekken van een inspecteur van een Michelin. Ze komen meestal op restaurant af die een behoorlijke naam hebben opgebouwd. Een plaatselijk degelijke café hoeft niet gauw een bezoek te verwachten. Inspecteur komt vaak op de media aandacht die het restaurant heeft opgebouwd door aandacht van lokale bloggers, recensenten en critici. Wanneer je bezoek krijgt van een inspecteur is ook geheimzinnig. De mensen van Michelin is onbekend ze willen hiermee ervoor zorgen dat zo eerlijk mogelijk kan worden beoordeeld. Ze willen worden behandeld net als elke gast die langs komt.

Er zijn binnen Europa ongeveer 90 inspecteurs actief. Elke inspecteur gaat ongeveer naar 240 verschillende restaurants. Wanneer je eenmaal een ster hebt word je vaker per jaar bezocht door een inspecteur. Vaak word het ook door verschillende inspecteur bezocht zodat de beoordeling zo eerlijk mogelijk kan verlopen. Je hebt tenslotte met eten ook met smaak te maken. Natuurlijk wordt er naar kooktechnieken gekeken maar de een vind een biefstuk te zout gemaakt de ander houdt er juist van.

Speelt entourage ook mee voor punten

Michelingids heeft ervoor gekozen om puur op het eten te letten. Hoe het eten smaakt en hoe het wordt gepresenteerd. Alles wat er omheen gebeurd heeft geen invloed op het aantal sterren. Voor entourage bestaan de couverts in de gids. In elk land is namelijk de beleving anders in Aziatische landen is het niet belangrijk dat je op een comfortabel stoel kan zitten, beschikken over de mooiste menukaarten of bestek met de mooiste servetten is ingebonden.

Hoe word het aantal sterren bepaald

Eén ster
Een uitstekende keuken in zijn categorie (Une très bonne table dans sa catégorie).
De ster wijst op een goed rustpunt op uw route. Maar vergelijk niet de ster van een luxueus bedrijf met hoge prijzen met die van een klein restaurant dat ook een verzorgde keuken tegen redelijke prijzen biedt.

Twee sterren
Een verfijnde keuken die een omweg waard is (Table excellente, mérite un détour).
Bijzondere specialiteiten en wijnen. Verwacht geen lage prijzen.

Drie sterren
Een uitzonderlijke keuken die een reis waard is (Une des meilleures tables, vaut le voyage).
Het eten is altijd erg lekker en soms buitengewoon, er worden beroemde wijnen geserveerd, de bediening is onberispelijk, het interieur is stijlvol en de prijzen zijn overeenkomstig.

This entry was posted on donderdag, november 17th, 2016 at 2:20 pm and is filed under gerechten. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.