Kookworkshops

Sushi workshop

Wilt u graag sushi maken? Sushi wordt steeds populairder en veel mensen vinden het erg lekker. Sushi is namelijk een Japans gerecht dat tegenwoordig in Nederland erg veel gegeten wordt. Bij sushi is het vaak, u vindt het lekker of u vindt het erg onsmakelijk. Maar de populariteit neemt toe en veel mensen willen leren hoe ze sushi moeten maken.

Sushi maken is een stuk makkelijker dan u denkt.

In sushi zitten veelal dezelfde soorten ingrediënten zoals verschillende soorten vis, rijst, zeewier en verschillende soorten (Japanse) groenten. De ingrediënten worden op een zeer verfijnde manier bereid en gebruikt om sushi van te maken. Er zijn vier vormen sushi die in Nederland worden gegeten:

·         maki

·         nigiri

·         oshi

·         temaki

De meest voorkomende vormen sushi zijn makisushi en nigirisushi. Makisushi zijn de ‘bekende’ rondjes van zeewier, die van binnen gevuld zijn met rijst en in het midden een aantal kleine stukjes groenten. Nigirisushi is een ‘torentje’ van sushi met onderop een grote hoeveelheid rijst en bovenop een stukje gefileerde vis. Om het pakketje heen zit een dunne sliert van zeewier waar de sushi mee wordt afgemaakt.

Het bereiden van sushi is een zeer verfijnd werkje. Topkoks (uit Japan) doen er vaak jaren over om dé perfecte sushi te kunnen bereiden. Het fileren van de vis kan een lastige klus zijn. Vis als tonijn moet bijvoorbeeld heel dun gefileerd worden. Na het fileren van de vis moet de Japanse rijst worden aangemaakt en de groenten en zeewier in het juiste formaat worden gesneden. Ook het rollen en garneren van sushi kan een lastig klusje zijn.

De kleine rolletjes sushi kun je het beste maken door een matje van hout of kunststof op het aanrecht te leggen. Leg daar overheen wat doorzichtige folie, en daarop een brede vel zeewier. Leg nu een kleine hoeveelheid Japanse rijst bovenaan het vel zeewier, en daaronder groenten en vis naar keuze. Een combinatie kan bijvoorbeeld krab met komkommer en wasabi zijn. Rol nu met behulp van het matje de zeewier op tot een lange rol. De rol kun je nu in kleinere stukken snijden zodat je allemaal kleine rolletjes sushi hebt.

Hoewel Japanners veel gerechten met de bekende stokjes eten, hoeft dit bij sushi niet persé. Het gebeurt overigens wel veel, maar oorspronkelijk is dit niet de bedoeling geweest. Bij het eten van sushi worden soms sauzen en oliën geserveerd. Sushi wordt in Nederland bijvoorbeeld veel met sojasaus gegeten. Het leren bereiden van sushi kan een uitdagende klus zijn. Gelukkig kun je lekkere sushi ook gewoon in een restaurant eten of afhalen. In Japan wordt sushi veel gebruikt als een gerecht voor onderweg, bijvoorbeeld tijdens een reis met de trein.